Dermatologija

U našoj dermatovenerološkoj ambulanti pružamo kompletan dermatološki pregled.    Mnogim ljudima nije poznato čim se sve dermatolozi bave. Isto tako, nije im poznato ni da mi u punom nazivu nismo dermatolozi, nego dermatovenerolozi.


pregledDermatološki pregled
 
je vrsta specijalističkog pregleda koji obuhvata pregled kože i sluzokože cijelog tijela i kožnih dodataka : noktiju i kose.
Pregled je bezbolan, ne zahtijeva pripremu pacijenta ,obavlja se preledom golim okom ili nekim od aparata lupom i načešće dermatoskopom. a osim pregleda lupom-uveličavajućim staklom i lampom, za pregled pigmentacija i nepigmentovanih promijena na koži i sluzokožama koristi se dermatoskop sa mjernim podeocima i svijetlom.Za praćenje pacijenata sa neuobičajenim ili rizičnim promjenama na koži koristi se fotoaparat sa dermatoskopom. Pregled prosječno traje oko 20-30 minuta , zavisno od stanja bolesnika i težine bolesti.

Dermatološki pregled obuhvata:

 • Anamnezu – uzimanje podataka o postojećim tegobama i smetnjama.

 • Ličnu i porodičnu anamnezu- podatke o prethodnim i sadašnjim kožnim i drugim bolestima od značaja, alergijama , lekovima koje pacijent uzima i bolestima kod krvnih srodnika )

 • Dermatološki pregled (status)

 • Završno mišljenje i određivanje terapije

 • Dopunske dijagnostičke ili estetske procedure : biopsije promena na koži, uklanjanje bradavica tečnim azotom ili radiotalasnim aparatom, hemijski piling za uklanjanje fleka i vraćanje elastičnosti i ujednačavanje tena, konturiranje lica i ublažavanje bora hijaluronskom kiselinom

U intervencije spadaju:

 •  Uklanjanje dobroćudnih izraštaja na koži – različitih vrsta bradavica,fibroma, cisti,rožastih i drugih keratoza-promena nastalih delovanja faktora sredine ili sunčanjem

 •  Hemijski piling – to je kontrolisano uklanjanje površinskih slojeva kože radi podmlađivanja, bijeljenja fleka i osviježavanja tj vraćanja tonusa i elastičnosti kože lica i dekoltea kao i ujednačavanja boje kože –voćnim kiselinama i trihlorsirćetnom kiselinom.

 • Procedura traje do 1h , uz preporuku za njegu kože prvih 7 dana po tretmanu, tj. izbjegavanja izlozenosti suncu i nekom ljekovima ili aktivnostima

 •  Tretman lica u okviru održavanja terapije akni obuhvata uklanjanje mitisera , cisti sa lica i smirivanje iritacije nakon čišćenja. Posebno se preporučuje osobama sa bubuljicama, nečistom masnom kožom sa proširenim porama

 •  Fileri i mezoterapija predstavljaju metode kojima se u kožu unose kokteli vitamina, fragmenti hijaluronske kiseline i drugih aktivnih supstanci .Njima se odlažu ili ublažavaju znaci starenja kože : opuštenost, sivilo, gruba tekstura kože, vidljive bore, koje se javljaju u pojedinim fazama života : poslije porođaja, u pubertetu, u menopauzi, sa naglom promjenom težine, kod stresa, ubrzanog tempa života, pušenja, hormonskih promjena  . Metode spadaju u umjereno invazivne, ne mogu nikada da zamene agresivne procedure plastične hirurgije-face lifting, dermabraziju i dr. Mogu među sobom kombinovati i ponavljati na 7, 15 , 30,60, 90 dana ili kako dermatolog odredi.

  Radi održavanja visokog standarda rada dermatološke sluzbe i postizanja optimalnih rezultata terapije ili intervencije , ljekar određuje kontrolne preglede, konsultacije ili kontrole nakon manjih hirurških intervencija tj. dorade zaostalih promjena.

Usluge pružamo uz predhodnu narudžbu na recepcijama:

Sanski Most |  info broj 037 686 555

Velika Kladuša | info broj 037 770 108

Bihać | info broj 037 229 780

 Dobrodošli

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH