fbpx

Ortodoncija

Ortodoncija

null

Šta je to

ortodoncija?

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi korigiranjem položaja zuba i odnosa gornje i donje čeljusti. Glavni problem zbog kojeg pacijenti dolaze ortodontu su “krivi” zubi. Iako se ortodontska terapija može sprovoditi u bilo kojem životnom periodu, ipak postoji individualno optimalno vrijeme za svakog pacijenta za početak terapije u cilju postizanja maksimalnog poboljšanja u što kraćem vremenskom roku.

Voditelj odjela je Ortodont Dr. Dženan Muminović.

null

Šta je to

ortodoncija?

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi korigiranjem položaja zuba i odnosa gornje i donje čeljusti. Glavni problem zbog kojeg pacijenti dolaze ortodontu su “krivi” zubi. Iako se ortodontska terapija može sprovoditi u bilo kojem životnom periodu, ipak postoji individualno optimalno vrijeme za svakog pacijenta za početak terapije u cilju postizanja maksimalnog poboljšanja u što kraćem vremenskom roku.

null

Prvi pregled i terapija

Nicanjem prvih trajnih zubi, između šeste i sedme godine života, savjetuje se i prvi odlazak ortodontu. Na prvom pregledu ortodont će porazgovarati o glavnom problemu zbog kojega se pacijent javlja u ortodontsku ordinaciju, a zatim napraviti klinički pregled. Na temelju kliničkog pregleda pacijent će dobiti informacije o prirodi anomalije, mogućnosti liječenja i dobi u kojoj se terapija provodi. Kod nekih pacijenata potrebna je rana, tzv. interceptivna terapija, dok se ostalim pacijentima savjetuju periodični posjeti ortodontu kojima je cilj praćenje rasta i razvoja do trenutka kada treba početi s terapijom. Isto tako, ako je potrebno, preporučit će se kada napraviti rendgensku sliku svih zubi – ortopantomogram (ortopan).

pi_orthophos

Većinu je anomalija najbolje tretirati u dobi između osme i četrnaeste godine. Kad se donese odluka o početku ortodontske terapije, provodi se potpuna dijagnostika. Uz pomoć različitih ortodontskih dijagnostičkih postupaka dobiva se detaljan uvid u pacijentov izgled zubi i lica. Promjena položaja zubi često izaziva i promjenu u vanjskom izgledu lica, te se i na taj način ortodoncijom može pridonijeti poboljšanju estetike.Dijagnostički postupci uključuju intraoralna i ekstraoralna fotografiranja, uzimanje otisaka za studijske modele te rendgenske snimke: ortopantomogram i laterolateralni kraniogram. Nakon temeljite analize donosi se konačna odluka o terapiji.prije-i-poslije

Ortodontska terapija nije luksuz, ona je potreba koja se ne smije zanemariti. Rezultati ortodontske terapije su trajni i omogućavaju vam osmijeh kakav ste oduvijek željeli.

Ortodontske bravice i zubni aparatići danas zadovoljavaju visoke estetske kriterije tako da su jedva primjetni. Prednosti ortodontske terapije su zdravija usta, ljepši osmijeh i zubi koji će trajati cijeli život.

Trajanje terapije

 Ortodontska terapija je relativno dugotrajna i zahtjeva angažman i suradnju pacijenta. Tijekom nekoliko godina, koliko u prosjeku traje terapija, nužno je da se pacijent strogo pridržava dobivenih uputa te održava zadovoljavajuću oralnu higijenu.
Uspjeh ortodontske terapije izrazito je ovisan o suradnji pacijenta, a nedostatna suradnja rezultira produženim trajanjem terapije, izostankom rezultata. Ortodont će napraviti plan koji se temelji na individualnim problemima pacijenta.
Tijekom ortodontske terapije potrebne su redovite kontrole općeg stomatologa svakih 6 mjeseci.

null

VRSTE ORTODONTSKIH NAPRAVA

Ortodontske naprave mogu biti fiksne ili mobilne.

Fiksni ortodontski aparati

Fiksni ortodontski aparati dio su ponude ortodontskih usluga Stomatološke ordinacije prim. dr Irfan Muminović.

Self-ligating tehnika je fiksna ortodontska tehnika  koja koristi posebnu vrstu samoligirajućih bravica. U fiksnoj ortodonciji bravica („pločica koja se lijepi na zub“) je samo posrednik koji silu koju stvara žica prenosi na zub i on se pomiče u pravilni položaj.

Kod svih konvencionalni sistema žica se u utor (slot) bravice učvršćuje uz pomoć ligatura koje mogu biti gumene ili žičane. Kod samoligirajuće bravica postoji elastični klip koji omogućuju vezanje žice u slot bez ligatura, što znatno pojednostavljuje postupak.

Osim metalnih „Quick“ samoligirajućih bravica u našoj ordinaciji koriste se i estetske (bijele) samoligirajuće bravice QuicKlear.

Invisalign - nevidljivi mobilni aparatić

 Kako se zubi ravnaju aparatićima koji su u većoj mjeri vidljivi, razvile su se tehnike ili aparati koji su gotovo nevidljivi što je odraslim osobama izuzetno važno. Tu spada Invisalign tehnika i lingvalni ortodontski aparati.

Prednosti invisaligna

1. gotovo nevidljiv
2. može se skinuti pa omogućuje normalnu i lakšu oralnu higijenu
3. prilikom jedenja se skida i može se jesti sva hrana za razliku od fiksnog aparata gdje postoje ograničenja

 Nedostatci invisaligna

1. ne mogu se rješiti teže anomalije, odnosno ne sa istim rezultatom kao kada se terapija radi s fiksnim aparatom
2. rezultat terapije ovisi o suradnji pacijenta – mora se nositi 22-23 h dnevno

Prozirni ortodontski aparatići nose se 24 sata dnevno, osim kad pacijent jede ili pije sve osim vode koja ne boji i ne uništava prozirne udlage. Prozirna navlakica za zube može se skinuti kada pacijent ima neku važnu obavezu iloi izlazak tako da su one idealno rješenje za poznate osobe ili ljude kojima je povremeno nekoliko sati važno da nemaju ništa na zubima. Mogu se skinuti i zbog nekog važnog sastanka što predstavlja veliku prednost ovakvih sustava ortodoncije koji su uz to i jako ugodni za nošenje, a sugovornik vrlo teško može primjetiti da imate išta na zubima. “Nevidljiva” se ortodontska terapija primjenjuje kod nešto blažih ortodonskih anomalija položaja zubi i čeljusti iako je iskustvo proizvođača pokazalo da se mogu primjenjivati u 80 posto ortodonskih slučajeva.

Pomak zuba određuje ortodont. Naime, nakon uzimanja otisaka, fotografiranja pacijenta i analize RTG snimaka, ortodont radi plan terapije kao i za svaku drugu ortodontsku tehniku npr. fiksni aparat – tačno opisuje što želi – gdje da se koji zub pomakne. Otisak se šalje u Invisalign institut, oni ga skeniraju naprave 3D digitalni model i kompjuterski pomiču zube u pozicije koje im je ortodont naveo te za svaki pomak rade novu udlagu.