fbpx

Protetika

Zubna protetika

Karika koja nedostaje !

Šta je toprotetika?

Kažu da ljepota dolazi iznutra, ali ne treba zanemariti ni ono što je svakom čovjeku vidljivo. Koliko god se sređivali i dotjerivali, uzalud je ako pri prvom susretu osmijehom prikazujemo zapuštene i nezdrave zube.Uz današnje mogućnosti u dentalnoj medicini, lijep i prirodan osmijeh više ne bi trebao predstavljati izuzetak, već općeprihvaćeni standard. Čak i ako dođe do gubitka većeg broja zubi, moguće je izvesti estetsku i funkcionalnu protetsku rekonstrukciju. Protetika je grana dentalne medicine koja se bavi izradom protetskih nadomjestaka koji nadomještaju jedan ili više izgubljenih zubi, s ciljem ponovnog uspostavljanja svih funkcija i optimalnih uvjeta u usnoj šupljini.

null

Fiksna stomatološka protetika

Krunice (navlake) i mostovi

U fiksnu stomatolšku protetiku ubrajamo krunice i mostove. To su radovi koji se fiksiraju u ustima i ne vade se. Priprema zuba za prihvaćanje mosta slična je pripremi zuba za pojedinačne krunice.

Metalokeramičke krune i mostovi

Krunice se izrađuju u slučajevima kad je u većoj meri oštećen prirodni zub (usled karijesa, preloma, tj onda kada plomba na taj zub vise ne može da se uradi), ili iz estetskih razloga (nezadovoljavajuća boja, oblik ili blaga odstupanja u položaju zuba). Zub koji se nadograđuje potrebno je prethodno izbrusiti , kako bi se na njega mogla postaviti krunica. Ukoliko veći deo zuba nedostaje ili se želi postići ojačanje, radi se livena nadogradnja. Nakon brušenja, uzima se otisak preostalog dela zuba prema kojemu se krunica izrađuje u laboratoriji. Za izradu jedne krunice ili mosta potrebna su 3-5 dana,. U završnoj fazi, krunica se cementira na brušeni zub i njihovim spajanjem zub poprima potpuno prirodan izgled.

Kod metalo-keramičkih mostova na metalnu podstrukturu se nanosi sloj keramike koja potpuno prekriva metal tako da se metal uopšte ne vidi u ustima. Na ovaj način je obezbeđena izdržljivost koju daje metal, dok se istovremeno postiže odličan estetski efekat zahvaljujući keramici na površini. Osim visoke izdržljivosti i odlične estetike, ove nadoknade su i finansijski povoljne pa predstavljaju i najčešći izbor pacijenata.

metalokeramika

Bezmetalne (keramičke) krune

Da li ste se ikad zapitali da li veštačke krunice mogu izgledati ljepše i prirodnije?

Nije bilo lako pronaći materijal koji je sa jedne strane estetski prihvatljiv, a sa druge strane opet dovoljno otporan da izdrži sve sile koje se razvijaju prilikom žvakanja. Cirkonijum-dioksid i Litijum-disilikat su materijali koji su poslednjih nekoliko godina napravili istinsku revoluciju u stomatologiji. Osnovne karakteristike ovih materijala su prelamanje svetlosti i transparencija koja je vrlo slična prirodnom zubu. Pored ovoga, ove materijale karakteriše i izuzetna mehanička otpornost koja je na nivou ranije korištenog metala.

bezmetalna

null

Mobilna stomatološka protetika

 Proteze djelimo na totalne i parcijalne. Totalne proteze se izrađuju u slučaju potpune bezubosti, dok kod pacijenata koji su sačuvali manji broj zuba, rješenje predstavljaju parcijalne proteze.

Pokretna parcijalna proteza

U slučajevima kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksne protetske nadomjestke, mobilna stomatološka protetika u našem stomatološkom centru nudi adekvatno rješenje.Pokretne parcijalne proteze su namjenjene pacijente kojima nedostaju zubi na jednom od lukova.

Parcijalna pokretna proteza namjenjena je pacijentima kojima djelimično nedostaju zubi i koji žele da naprave vještačke zube iz funkcionalnih ili estetskih razloga, a koji ne mogu imati most iz brojnih razloga kao što je, na primjer, nedotatak neophodnih potpornih zuba ili iz finansijskih razloga.

Proteze

Totalna proteza

Totalne (potpune) proteze – se izrađuju u slučaju potpune bezubosti (izgubljeni svi zubi).totalne-proteze