fbpx

Dermatološki pregledi i intervencije u Poliklinici Muminović

U našoj dermatovenerološkoj ambulanti pružamo kompletan dermatološki pregled.

Mnogim ljudima nije poznato čim se sve dermatolozi bave. Isto tako, nije im poznato ni da mi u punom nazivu nismo dermatolozi, nego dermatovenerolozi.


Dermatološki pregled
 
je vrsta specijalističkog pregleda koji obuhvata pregled kože i sluzokože cijelog tijela i kožnih dodataka: noktiju i kose.

Pregled je bezbolan, ne zahtijeva pripremu pacijenta, obavlja se pregledom golim okom ili nekim od aparata: lupom i najčešće dermatoskopom.

Osim pregleda lupom – uveličavajućim staklom i lampom, za pregled pigmentacija i nepigmentovanih promijena na koži i sluzokožama koristi se dermatoskop sa mjernim podacima i svijetlom.

Za praćenje pacijenata sa neuobičajenim ili rizičnim promjenama na koži koristi se fotoaparat sa dermatoskopom.

Pregled prosječno traje oko 20-30 minuta, zavisno od stanja pacijenta kao i težine bolesti.

Dermatološki pregled obuhvata:

  • Anamnezu – uzimanje podataka o postojećim tegobama i smetnjama,
  • Ličnu i porodičnu anamnezu – podatke o prethodnim i sadašnjim kožnim i drugim bolestima od značaja, alergijama, lijekovima koje pacijent uzima i bolestima kod krvnih srodnika,
  • Dermatološki pregled (status),
  • Završno mišljenje i određivanje terapije i
  • Dopunske dijagnostičke ili estetske procedure: biopsije promjena na koži, uklanjanje bradavica tečnim azotom ili radiotalasnim aparatom, medicinski i hemijski piling za uklanjanje fleka i vraćanje elastičnosti i ujednačavanje tena, konturiranje lica i ublažavanje bora hijaluronskom kiselinom.

U intervencije spadaju:

  •  Uklanjanje dobroćudnih izraštaja na koži – različitih vrsta bradavica, fibroma, cisti, rožastih i drugih keratoza – promjena nastalih uslijed djelovanja faktora sredine ili sunčanjem.
  •  Medicinski i hemijski piling – to je kontrolisano uklanjanje površinskih slojeva kože radi podmlađivanja, bijeljenja fleka i osviježavanja tj. vraćanja tonusa i elastičnosti kože lica i dekoltea kao i ujednačavanja boje kože – voćnim kiselinama i trihlorsirćetnom kiselinom.

Procedura traje do 1h , uz preporuku za njegu kože prvih 7 dana po tretmanu, tj. izbjegavanja izloženosti suncu i nekim lijekovima ili aktivnostima!

  •  Tretman lica u okviru održavanja terapije akni obuhvata uklanjanje mitisera, cisti sa lica i smirivanje iritacije nakon čišćenja. Posebno se preporučuje osobama sa bubuljicama, nečistom masnom kožom sa proširenim porama.

Metode spadaju u umjereno invazivne, ne mogu nikada da zamijene agresivne procedure plastične hirurgije – face lifting, dermabraziju i dr.

Mogu se među sobom kombinovati i ponavljati na 7, 15 , 30,60, 90 dana ili kako dermatolog odredi.

Radi održavanja visokog standarda rada dermatološke službe i postizanja optimalnih rezultata terapije ili intervencije, ljekar određuje kontrolne preglede, konsultacije ili kontrole nakon manjih hirurških intervencija tj. dorade zaostalih promjena.

Za dodatna pitanja, informacije i zakazivanje termina možete nas kontaktirati na brojeve telefona: + 387 37 229 780 ili +387 63 991 770 (Viber i Whatsapp)

Svaki radni dan od 07 do 15 sati!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH