fbpx

Dermatoskopija ili dermoskopija u Poliklinici Muminović

Zašto DERMATOSKOPIJA?

Sve je veći broj osoba koji dolaze dermatologu radi dermatoskopije madeža i vrlo često im nije jasno što je to, kako dermatoskopski pregled izgleda i zašto je potreban. Dermoskopija je novija neinvazivna dijagnostička metoda u medicini koja služi za praćenje pigmentnih promjena kože i omogućava otkrivanje morfoloških struktura koje nisu vidljive golim okom.

Dermoskopija se primjenjuje u pregledu pigmentnih i drugih promjena na koži ručnim dermoskopom, stereomikroskopom, kamerom ili digitalnim imaging sistemom. Povećanja variraju u prosjeku od 6 do 40 puta. Dermoskopija je neinvazivna i relativno jednostavna dijagnostička pretraga.
Najprimjenjivaniji dermoskop  je ručni dermoskop koji ima povećanje 10 puta.  To je maleni uređaj sa kojim se obasja promjena na koži i  poveća te se promatra i analizira.

Pomaže u razlikovanju  melanoma od dobroćudnih melanocitnih promjena, vaskularnih lezija, seboroičke keratoze i pigmentiranog bazalioma.

Dermatoskopska dijagnoza pigmentnih lezija kože bazirana je na različitim analitičkim primjenama ili algoritmima  kao što su analiza strukture, ABCF pravilo i lista od sedam tačaka.

Dermatoskopijom se  analiziraju pigmentne promjene kože ( madeži, tumori kože, melanom i dr.)  i može se zaključiti da li je neka promjena na koži opasna ili ne, te da li ju je potrebno operirati ili ne.

Dermatoskopija kao metoda pomaže dermatovenerologu u njegovom svakodnevnom radu  i postavljanju tačne dijagnoze. Tijekom ovog pregleda  liječnik pregleda cijelu kožu ( od vlasišta do  tabana ) na osnovu čega zaključuje da li je potrebno promjenu na koži  operirati i učiniti patohistološku analizu, ili ju je  potrebno pratiti uz redovne kontrole.

Osim ručnog dermatoskopa koriste se i  kompjutorizirani sistemi i kamere.

Dermatoskopija je metoda koja pomaže u ranom otkrivanju melanoma, pomaže u praćenju i otkrivanju displastičnih madeža kože i smanjuje broj nepotrebnih kirurških zahvata na koži.

Za dodatna pitanja, informacije i zakazivanje termina možete nas kontaktirati na brojeve telefona: + 387 37 229 780 ili +387 63 991 770 (Viber i Whatsapp)

Svaki radni dan od 07 do 15 sati!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH