fbpx

Kako se pripremiti za gastroskopiju i kolonoskopiju?

Gastroskopija se rutinski obavlja ambulantno. Kako bi vaš liječnik dobro vidio sluznicu želuca i dvanaesnika, vaš želudac mora biti potpuno prazan. Da bi ispraznili morate slijediti upute o pripremi za gastroskolipu. U principu, ne smijete jesti ni piti šest do osam sati prije testa. Može vam biti dopušteno poneki gutljaj tekućine do 2 sata prije pregleda.

Ako inače uzimate lijekove (npr. tablete za krvni tlak), uzmite ih kao i obično,sa malim gutljajem vode, osim ako vam liječnik izričito zabrani. Trebali biste obavijestiti svog liječnika ili medicinsku sestru ako ste alergični na bilo koji lijek ili ako imate astmu, peludnu groznicu ili ekcem ili ako uzimate lijekove koji razrjeđuju krv .

Gastroskopijiu možete obaviti i u blagoj anesteziji kako bi se osiguralo da ste opušteni i da ne osjećate bol ili neugodu tijekom postupka.

Kako se izvodi gastroskopija ?

Ukoliko imate, od vas će biti zatraženo da izvadite zubalo i kontaktne leće te da skinete naočale. Liječnik će nasprejati grlo lokalnim anestetikom kako bi smanjio osjet u grlu i smanjio refleks povraćanja koji se može javiti prilikom prolaska endoskopa kroz grlo.

gastroscopy1

Ako ste se odlučili za kratku anesteziju, mala plastična cjevčica (kanila) će vam biti postavljena u venu na stražnjem dijelu ruke. Sedativ će se ubrizgati kroz kanila, te ćete gotovo odmah osjetiti opuštenost i pospanost. Dok ste pod anestezijom, stalno će se pratiti količina kisika u krvi kroz mali aparatić pričvršćen na prstu i ukoliko je potrbno dobiti ćete dodatni kisik preko maske.

Gastroskopija se obavlja dok ležite na boku. Prvo će vam liječnik u usta postaviti malu tubicu koju morate zagristi i držati zubima a nakon toga će kroz to pažljivo uvesti endoskop u usta. Zamolit će vas da progutate kako bi endoskop lakše prošao do jednjaka i do želuca. Tijekom testa možete normalno disati. Medicinska sestra će pomagati doktoru usisavajući višak sline iz vaših usta tijekom procedure.

Kad je endoskop postavljen u želudac, obično se upumpa malo zraka kroz cijev kako bi se želudac napuhnuo kako bi se stijenke izravnale i sluznica želuca što bolje vidjela. U tom trenutku možete osjetiti kratku mučninu.

Sićušna kamerica na vrhu endoskopa šalje sliku unutrašnjosti vašeg želuca na ekran kojeg gleda liječnik i tako pregledava vaš jednjak, želudac i tanko crijevo. Ukoliko je potrebno, liječnik će uzeti komadić tkiva želuca (biopsiju) i/ili ukloniti polipe. To se obavlja sitnim instrumentima koji ulaze kroz endoskop i uglavnom je bezbolno i brzo. Kad je pregled gotov, endoskop se vadi van brzo i jednostavno.

Postupak u principu ne boli, ali može biti malo neugodan.

Što očekivati nakon gastroskopije?

Rezultati

Nalaz ćete dobiti odmah nakon procedure. Ako ste imali biopsiju, rezultate biopsije – PHD (pato-histološku dijagnozu) ćete dobiti nekoliko dana kasnije.

Odlazak kući

Učinci bilo kojeg sedativa mogu trajatii dulje nego što očekujete. Ne vozite, nemojte piti alkohol, nemojte upravljati strojevima ili potpisivati pravne dokumenata bar 24 sata nakon zahvata. To znači da ćete doći u pratnji nekoga tko vas može odvesti kući.

Nakon dolaska kući, trebali biste se odmarati ostatak dana. Većina ljudi nema nikakvih problema nakon zahvata. Međutim, molimo Vas da se obratite svom liječniku ako primijetite bilo koji od sljedećih simptoma: iskašljavanje ili povraćanje krvi, bol u trbuhu koja se postupno pogoršava, jako visoka temperatura.

Moguće Nuspojave

Gastroskopija je vrlo uobičajen i općenito siguran postupak. Za većinu ljudi, prednost u smislu jasne dijagnoze je puno veći nego bilo kakav nedostatak. Međutim, kao i sa svim medicinskim postupcima, i gastroskopija nosi element rizika. Kako bi dali informirani pristanak na proceduru potrebno je znati i nus pojave i komplikacije gastroskopije.

Nuspojave su neželjeni, ali uglavnom privremeni učinci uspješnog postupka. Nakon gastroskopije možete:

 • biti bez osjeta u ustima i jeziku kroz nekoliko sati, kao rezultat lokalne anestezije u spreju – pripazite s vrućom hranom i pićem.
 • osjećati nadutost, ali taj zrak se obično vrlo brzo isprazni (podrigavanjem).
 • osjećati pospanosti kao rezultat sedativa.
 • imati upaljeno grlo kroz nekoliko sati.

Komplikacije nakon gastroskopije

Komplikacije su vrlo rijetke i uključuju oštećenje krunice zuba ili samog zuba, mogućnost krvarenja na mjestu uzimanja biopsije, perforacije stijenke organa. Važno je prepoznati rane znakove mogućih komplikacija i odmah kontaktirati liječnika u slučaju teškoća u gutanju, bolova u prsima, jakih bolova u trbuhu, temperature, tresavice ili crne stolice.

Kolonoskopija

Kolonoskopija je pregled cijelog debelog crijeva optičkim instrumentom (kolonoskopom).

 • Mogućnost anestezije
 • Anestezija je kratkotrajno uspavljivanje blagim intravenoznim anestetikom uz stručni nadzor specijalista anesteziologa, a u svrhu bezbolnog obavljanja neugodnih pretraga i zahvata (gastroskopija, kolonoskopija, rektosigmoidoskopija, cistoskopija, cirkumcizija, te manji kirurški zahvati).

Priprema za kolonoskopiju

 • Dva dana prije pregleda jesti laganu hranu (kuhanu,tekuću,supe,čaj,kompot)
 • 24h prije zakazanog pregleda obustaviti unos hrane
 • 24h prije pregleda uzeti dvije tablete DULKOLAXA
 • 18h ranije uzeti 30 grama GORKE SOLI RASTVORENE U 4 LITRE VODE.Isto ponoviti 12h prije pregleda
 • Tokom pripreme uzeti što više tekućine (bar 6-7 litara). Preporučljivo je piti DONAT Mg.
 • Može se piti bistri sok jabuke,bistra supa (od kocke) bez rezanaca,kocka šećera,tvrde livene bombone
 • Neophodne lijekove uzeti sa vodom.
 • Dijabetičari neka ne piju lijekove za dijabete,niti inzulin,jer nema potrebe,pošto ne jedu.

ZA SVE NEJASNOĆE, DODATNO SE JAVITI I PITATI!

Za dodatna pitanja, informacije i zakazivanje termina možete nas kontaktirati na brojeve telefona: + 387 37 229 780 ili +387 63 991 770 (Viber i Whatsapp)

Svaki radni dan od 07 do 15 sati!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH