fbpx

Novo u Poliklinici Muminović: Operacija kapaka

Blefaroplastika

Jedna od usluga koje pružamo u suradnji sa “Klinikom Svjetlost” sa vrhunskom opremom, te renomiranim specijalistima.

Blefaroplastika, ili operativni zahvat “podmlađivanja” kapaka predstavlja jedan od najčešćih hirurških zahvata na kapcima.

Iako se u preko 95% slučajeva blefaroplastika izvodi iz estetskih razloga, odnosno zbog viška kože posebno na gornjim kapcima (dermatochalasis), nekada je intervencija potrebna i zbog dugotrajnog korišćenja određenih lijekova ili povreda na kapcima, što uzrokuje slabljenje mišića kapaka i njhovo spuštanje (funkcionalna blefaroplastika).

Korekcija ptoze

Korekcija ptoze (spušteni kapci)

Sam operativni zahvat je potpuno bezbolan za pacijenta, bilo da se radi o operaciji gornjih ili donjih kapaka. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, uz aplikaciju anestetika ispod kože koja će biti odstranjena. Rez se radi u prirodnim naborima kapka ili ispod trepavica i zatvori se šavovima koji se odstranjuju nakon 7 dana, sa brzim oporavkom i praktično nevidljivim ožiljkom.

prije i poslije

Blefaroplastikom se može ukloniti ne samo višak kože na gornjim kapcima, nego i podočnjaci koji su čest pratilac starenja i javljaju se uvijek na donjim kapcima.

Korekcija poremećaja položaja kapaka (ektropijum i entropijum)

Zbog promjene u sttrukturi tkiva kapaka najčešće izazvanih starenjem, ali nekada i ožiljcima ili poremećajem inervacije, nastaju poremećaji položaja kapaka, odnosno izvrtanje kapka prema vani (ektropijum) ili uvrtanje kapka prema unutrašnjosti oka (entropijum).

Nastanak ektropijuma često je praćen ne samo lošom estetikom kapka, nego i hroničnim podražajem vežnjače (konjunktivitis), ali i upalama rožnače oka (keratitis). Razlog nastanka ovih oboljenja je nemogućnost zadržavanja suza na površini oka zbog narušenog položaja kapka, čime se smanjuje ili u potpunosti poništava protekciona funkcija suznog filma.

Za razliku od ektropijuma, kod entropijuma dolazi do uvrtanja kapka prema unutrašnosti oka. Pacijenti se često žale na žuljanje oka i slabljenje vida koje može biti izazvano nastankom oštećenja na epitelu rožnjače (erozije epitela), ili upalama izazvanim dodirivanjem trepavica na rožnjaču oka.

Hirurška intervencija u oba slučaja je jednostavna, brza i efikasna. Njome se ojačavaju mišići kapaka i sam kapak vraća u svoj normalni anatomski položaj.

Bez obzira o kojoj tehnici se radi, sve se izvode u lokalnoj anesteziji, a pacijent se može vratiti svojim svakodnevnim životnim aktivnostima već nakon nekoliko dana.

Za dodatna pitanja, informacije i zakazivanje termina možete nas kontaktirati na brojeve telefona: + 387 37 229 780 ili +387 63 991 770 (Viber i Whatsapp)

Svaki radni dan od 07 do 15 sati!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH