fbpx

Odlazak ginekologu

Mnogim ženama odlazak ginekologu nije ugodan i mnoge ga iz tog razloga izbjegavaju. No, redovan pregled i otvoren razgovor sa svojim ginekologom mogu itekako doprinijeti očuvanju zdravlja i spriječiti pojavu nekih teških bolesti. Iz tog razloga Vam otkrivamo kako ćete postići najbolju međusobnu saradnju, za Kus.ba govori dr. Žutić

Kada otići na ginekološki pregled?

Redovan ginekološki pregled koji podrazumijeva palpatorni pregled, pregled u spekulima, PAPA TEST i UZV, pregled unutrašnjih genitalnih organa, dovoljno je učiniti jednom godišnje. Ukoliko pacijentica navodi da ima subjektivne ginekološke probleme kao što su razna nepravilna krvarenja, boloviu donjoj polovini trbuha, pojačan vaginalni iscjedak ili neki drugi problem onda su potrebni češći ginekološki pregledi ili dodatne dijagnostičke procedure procedure kao što su: kolposkopija, biopsija, eksplorativna kiretaža, punkcija, UZV-color dopler i sl. A sve u cilju što ranijeg i što tačnije indentificiranja problema i sprečavanja nastanka nekog težeg oboljenja ili oboljenja u poodmakloj fazi. Pravovremena dijagnostika i kod najtežih ginekoloških oboljenja pruža mnogo veću šansu pacijentu za preživljavanje.

Posebno je važno istaći redovitost kod uzimanja papa testa koji nam omogućuje rano otkrivanje patoloških promjena na grliću maternice i njegovo ponavljanje u polugodišnjim ili godišnjim intervalima čini ženu u potpunosti bezbijednom kada je u pitanju ova opaka bolest, a s druge strane joj pruža velike šanse za njeno izlječenje.

Posjet ginekologu je od posebne važnosti u vrijeme menopauze i postmenopauze zbog toga što je organizam žene tada najosjetljiviji na nastanak raznih oboljenja kako ginekoloških tako i kardio vaskularnih i drugih sistema, a upravo zbog nedostatka hormonske potpore od strane jajnika koja je u tom periodu insuficijentna.

Kako se pripremiti za ginekološki pregled

Ginekološki pregled sam po sebi nije ugodan jer zadire u intimu žene- pacijentice, pa ga mnoge žene iz tog razloga i izbjegavaju. Međutim, razgovor između pacijentice i ginekologa je najčešći instrument kojim se te barijere vrlo brzo otklone. Kroz taj razgovor je od velike važnosti da ginekolog dođe do što većeg broja informacija – (anamnestičkih podataka)što mu olakšava dolazak do ispravne dijagnoze, a sa druge strane kod pacijentice ublažava simptome neprijatnosti i nelagode.

Od posebne važnosti je reproduktivna anamneza (broj poroda, broj abortusa, vrijeme zadnje menstruacije, trajanje menstruacijskog ciklusa, tok i ishod ranijih strudnoća i slično). Naravno, u tom razgovoru je poželjno obostrano učešće i vaše aktivno sudjelovanje.

Šta uključuje ginekološki pregled

Nakon razgovora slijedi pregled koji ne traje dugo i uz dobru pripremu je u potpunosti bezbolan.

Ginekološki pregled podrazumijeva klinički pregled, pregled per speculum, uzimanje PAPA brisa i obavezno UZV pregled (transabdominalno ili transvaginalno) kojim pregledamo unutrašnje genitalne organe (maternicu i jajnike) ili pregled FETUSA, ako je TRUDNOĆA U PITANJU.

Ukoliko se u toku redovnog ginekološkog pregleda ukaže potreba za nekom od dodatnih ili složenijih dijagnostičkih metoda ginekolog će Vam to i preporučiti ili odmah učiniti, analizirati rezultate ili Vas naknadno o njim obavijestiti, propisati potrebnu terapiju i dogovoriti s vama kontrolni pregled.

U POLIKLINICI MUMINOVIĆ možete obaviti i sve vrste ginekoloških intervencija, operativnih zahvata i laparoskopskih operativnih zahvata.

Odaberite sebi ginekologa od povjerenja, budite odgovorni prema sebi i svom zdravlju i predovno se pregledajte, i onda kada nemate problema, jer samo tako ćete sačuvati sebe i svoje zdravlje.

Za dodatna pitanja, informacije i zakazivanje termina možete nas kontaktirati na brojeve telefona: + 387 37 229 780 ili +387 63 991 770 (Viber i Whatsapp)

Svaki radni dan od 07 do 15 sati!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH