fbpx

Savjeti prim.dr. Zlate Ramić

Došle su nam vrućine.. Da bi mogli uživati i u ovom godišnjem dobu moramo se znati prilagoditi i pravilno ponašati

Nerijetko temperature premašuju i 30 stepeni. Treba koristiti jutro ,predvečernje i večernje časove da se radi u vrtu i prošeta. U periodu vremena od 10h-17h ne bi trebalo boraviti na suncu. U slučaju da se mora ,obavezno nositi prozračnu odjeću od lana i pamuka svijetlih boja.Za glavu obavezno pokrivač(šešir,kapa).

Sve to još više ako se radi o djeci i starijim od 60 godina,te kroničnim bolesnicima.Kožu također zaštiti kremama sa UV zaštitom.Obavezno je napajanje organizma tekućinom-vodom,neslatkim čajem sa limunom, razmućenim jogurtom, juhama, kompotima, ishranom bogatom povrcem i voćem. Obroci trebaju biti lagani , manji po količini i češći. Iskoristiti voće bogato vodom – trešnje, jagode, lubenica, grožđe te krastavce, paradajz.

Svi ti plodovi su bogati i mineralima potrebnim u ovom vremenskom periodu. Izbjegavati jako hladne napitke, gazirane i one sa mnogo šećera.

Svoj dom treba rashladiti, učiniti ugodnim za boravak-noću prozračivati, otvarati, a danju zatvoriti i navući roletne, žaluzine. Klima uređaj pažljivo koristiti da se rashladi određeni prostor. Mogu se upotrebljavati i ventilatori. Vani suncobrani i hladovina raslinja osbito uz rijeku, jezera i more. Ne preduzimati veće fizičke aktivnostii u najtoplijem dijelu dana.

 Poželjno je tuširanje mlakom vodom, kupke za noge, češće umivanje i rashlađivanje ruku. Sve ove mjere su preporučljive za svakog a osobito za malu djecu, starije i kronične bolesnike. Naročitu pažnju obratiti na ishranu i čuvanje namirnica. Obroke pripremati uvijek svježe, hranu čuvati u fružideru i svaku hranu koja je sumnjiva, ne koristiti.

Hranu čuvati van dometa muha, miševa, ne držati ostatke hrane izvan frižidera. Na kvarenje su najosjetljiviji meso, mlijeko i mliječni proizvodi, te jaja. Konzerviranu hranu odmah po otvaranju potrošiti, ostatke baciti. Pri kuhanju koristiti malo masnoće, najbolje maslinovo ulje i lešo način pripreme.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH