fbpx

Sistematski pregled odraslih osoba

Naše tijelo pod povećalom

Iako je glavni cilj medicine liječiti bolesne, ideal kojem struka teži jest sprječavanje da do bolesti uopće dođe. Zbog toga su nam od neprocjenjive važnosti upravo preventivni sistematski pregledi koje bi trebalo redovito obavljati i nakon školske dobi. Dakle, Sistematski pregled detaljni je pregled čitavog tijela, kao i većine organa, kojim se nastoji otkriti bolest u ranom stadiju nastanka.

Tim preventivnim pregledom ispitanika se pregledava “od glave do pete” te se, prema dobivenim rezultatima, donosi odluka o potrebi započinjanja s liječenjem. Iako su sistematski pregledi obavezni u dječjoj i školskoj dobi, kao i na početku studija, u odrasloj dobi njihova učestalost ovisi uglavnom o dobroj volji ili o zahtjevima poslodavca. Zbog toga je vrlo važno biti svjestan njihove važnosti za naše zdravlje te razumjeti zbog čega je bitno redovito se podvrgavati preventivnim sistematskim pregledima.

U današnje vrijeme, gledajući prema učestalosti pojavljivanja i smrtnosti, na prvo su mjesto zasjele kardiovaskularne bolesti, tj. bolesti krvožilnog sustava, a slijede ih maligna oboljenja, bolesti dišnih putova te ostale, poput reumatskih bolesti i problema s probavnim traktom.

zene pregledU skladu s preporukama i normama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svaki sistematski pregled odraslih žena mlađih od 50 godina trebao bi zadovoljiti određene kriterije kako bi se potvrdilo ili eliminiralo postojanje određenih čimbenika rizika.

Laboratorijska dijagnostika obuhvaća analizu kompletne krvne slike (KKS) i sedimentacije eritrocita (SE), utvrđivanje razine kreatitina, urične kiseline, bilirubina, ureje i šećera u krvi (GUK), pregled enzima (AST, ALT, ALP, gamaGT) i elektrolita (natrij, kalij, kalcij), analizu lipidograma (ukupni, LDL- i HDL-kolesterol, trigliceridi) te analizu urina. Rezultati tih biokemijskih pretraga već nas mogu uputiti postoji li i gdje prikriveni poremećaj u radu našeg organizma.

Od ginekoloških pretraga, nužno je obaviti osnovni ginekološki pregled te papa-test. Naime, upravo se papa-testom može otkriti postoje li neke atipične promjene na vratu maternice uzrokovane humanim papilomavirusom, koje neliječene mogu dovesti i do raka vrata maternice.

Na tim rezultatima bazira se i osnovni internistički pregled, koji obuhvaća mjerenje tlaka, uz fizikalni pregled glave, srca, pluća, trbuha i ekstremiteta te razgovor i zaključno mišljenje, uz eventualnu preporuku za početak liječenja. Nakon tih osnovnih pregleda i pretraga, ispitanica bi trebala proći kroz nešto detaljniji niz specijaliziranih pretraga.

Od ginekoloških pretraga, nužno je obaviti osnovni ginekološki pregled te papa-test. Naime, upravo se papa-testom može otkriti postoje li neke atipične promjene na vratu maternice uzrokovane humanim papilomavirusom, koje neliječene mogu dovesti i do raka vrata maternice.

Gastroenterološki pregled trebao bi uključivati ultrazvuk jetre, žučnih vodova, slezene, gušterače i bubrega, a temelj kardiološkog pregleda je, naravno, analiza elektrokardiograma (EKG).

Spirometrija, tj. analiza funkcije pluća jest osnova pulmološkog pregleda; na taj način mogu se otkriti opstruktivne i restriktivne bolesti pluća u vrlo ranom stadiju. Osim navedenog, obavezan dio sistematskih pregleda u žena je i ultrazvuk dojki u svrhu ranog otkrivanja karcinoma, što otvara široke terapijske mogućnosti i mogućnosti potpunog izlječenja. Nema nikakve dvojbe da starenjem raste učestalost pojave malignih bolesti, a također se otvaraju vrata i najozbiljnijoj bolesti žena u dobi nakon menopauze – osteoporozi.

Zbog toga se ženama starijim od 50 godina preporučaju neke dodatne pretrage. Jedna od njih je svakako i mjerenje gustoće kostiju, denzitometrija. Za tu pretragu nisu potrebne nikakve pripreme pacijenta, potpuno je bezbolna, a doza zračenja je zanemariva. To je bitno jer kod svake treće žene u menopauzi zbog osteoporoze dolazi do patološkog loma kralježaka i kuka, stoga je prevencija takvih incidenata od neprocjenjive važnosti.

Od ostalih dodatnih pretraga, preporučljivo je obaviti ginekološki ultrazvuk i mamografiju, a savjetuje se i analiza stolice na okultno krvarenje kako bi se što ranije mogao otkriti rak debelog crijeva.

Za razliku od sistematskih pregleda žena, bazični sistematski pregled muškaraca mlađih od 50 godina prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije još je jednostavniji od onog u žena.

Osim već navedene obavezne laboratorijske dijagnostike te osnovnog internističkog pregleda, ispitanik bi uz to trebao obaviti i temeljni gastroenterološki, kardiološki i pulmološki pregled. Iako učestalost pojave osteoporoze u starijih muškaraca nije niti blizu onoj u žena, muškarci starije dobi suočeni su s jednom drugom velikom prijetnjom – prostatom ili predstojnom žlijezdom. Naime, rak prostate je najčešća zloćudna bolest u muškaraca, a budući da se 70 posto oboljelih javlja liječniku tek kada je rak toliko uznapredovao da se više ne može izliječiti, ne čudi što je stopa smrtnosti od te bolesti iznimno visoka.

Muškarcima starijim od 50 godina preporuča se napraviti test na PSA (prostata-specifični antigen), a radi se o specifičnom biokemijskom markeru koji nam pomaže uhvatiti eventualni rak prostate u ranom stadiju bolesti.

Zbog toga se muškarcima starijim od 50 godina preporuča napraviti test na PSA (prostata-specifični antigen), a radi se o specifičnom biokemijskom markeru koji nam pomaže uhvatiti eventualni rak prostate u ranom stadiju bolesti. Osim toga, i dobroćudno povećanje prostate može prouzročiti čitav niz uroloških problema, od nemogućnosti mokrenja i bolnog mokrenja uz osjećaj žarenja, pa do vrlo učestalog noćnog mokrenja.

To je razlog zašto se muškarcima te dobi, izuzev osnovnog urološkog pregleda, savjetuje učiniti urološki ultrazvuk i uroflowmetriju, tj. mjerenje protoka mokraće. Ovom potonjom pretragom mjere se brzine protoka urina kroz mokraćnu cijev i tako sakupljaju informacije vrijedne za dijagnostiku i daljnje liječenje.

Naravno, kao i kod sistematskog pregleda žena, analiza stolice na okultno krvarenje neopisivo je bitna pretraga u otkrivanju raka debelog crijeva.

Za dodatna pitanja, informacije i zakazivanje termina možete nas kontaktirati na brojeve telefona: + 387 37 229 780 ili +387 63 991 770 (Viber i Whatsapp)

Svaki radni dan od 07 do 15 sati!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH