fbpx

Sunećenje (obrezivanje) u Poliklinici Muminović!

Obrezivanje djece je mali hirurški zahvat kojim uklanjamo kožicu koja prekriva glavić spolnog organa dječaka. Ovaj zahvat se obavlja na stručan i moderan način te traje 15-20 minuta.

Sunećenje (obrezivanje) je mali operativni zahvat kojim se uklanja kožica (prepucij) koja prekriva glans penisa. Nakon zahvata glans je u potpunosti otkriven. Sunećenje (obrezivanje) je bezbolno jer se radi uz opštu anesteziju. Obrezivanje dječaka se vrši u mnogim zemljama pa tako i u našoj. Mnogo je razloga zbog kojih roditelji obrezuju svoje dječake a glavni su da se obrezivanjem znatno poboljšava higijena penisa i sprečavaju razne bolesti. U Bosni i Hercegovini, pored zdravstvenih i vjerskih razloga zbog kojih većina roditelja suneti svoje dječake, sunećenje takođe predstavlja dio kulture i tradicije.

Sunećenje (obrezivanje) je mali operativni zahvat kojim se uklanja kožica (prepucij) koja prekriva glans penisa. Sunećenje je najčešće izvedeni operativni zahvat na svijetu. Nakon zahvata glans je u potpunosti otkriven.

Sunećenje nije traumatičan zahvat jer se radi pod lokalnom anestezijom ili sa kratkotrajnim uspavljivanjem tako da dijete ne osjeća nikakvu bol. Kratkotrajno uspavljivanje ne podrazumijeva opštu anesteziju nego se odnosi na duboku sedaciju. To je stanje smanjene svijesti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sistem. Sunećenje se obavlja  na stručan i moderan način, te traje oko 15 minuta. Nakon par dana zacjeljivanja i njege dijete sve to zaboravi kao da se ništa nije desilo. Sunećenje se obavi jednom a dobrobiti tog zahvata traju za cijeli život. Na sunećenje se treba gledati kao i na vakcinaciju. Oboje služi za dugoročnu preventivu i zaštitu od raznih bolesti i oboljenja.

Sunećenje je korisno jer:

– Sprečava nakupljanje prljavštine, urina, i bakterija ispod kožice.
– Sprečava pojavu fimoze i parafimoze (uska kožica).
– Sprečava infekcije i upale kožice i glavića.
– Sprečava infekcije i upale mjehura, mokraćne cijevi, i bubrega.
– Sprečava balanopotitis i balanitis (upala glavića i kožice).
– Sprečava adheziju prepucija (slijepljena kožica).
– Smanjuje rizik od pojave raka penisa.
– Smanjuje rizik od pojave raka prostate.
– Smanjuje rizik od pojave raka grlića maternice kod žena.
– Smanjuje rizik od polno prenosivih bolesti, herpesa i HIV-a.
– Te znatno olakšava higijenu i poboljšava estetski izgled penisa

Koja je najbolja dob za sunećenje dječaka? Šta ako je dječak veći?

Dječak se može sunetiti u bilo kojoj starosnoj dobi u zavisnosti od njegovog zdravstvenog stanja, a isto važi i za muškarce. U nekim zemljama poput Turske dječaci se najčešće sunete između pete i sedme godine, odnosno prije polaska u školu. U Americi se velika većina dječaka sunete prvi ili drugi dan nakon rođenja. U Bosni i Hercegovini dječaci se najčešće osunete tokom prvih pet godina života. Međutim, u posljednje vrijeme većina roditelja se odlučuje da to uradi tokom prve godine, odnosno prije nego dječak prohoda. Pedijatari uglavnom savjetuju da je dob između trećeg mjeseca i navršene jedne godine najbolje vrijeme za sunećenje dječaka zbog imunološke odbrane koju tijelo razvija i bržeg procesa zacjeljivanja.

Procedura je ista i to što je dječak veći znači da se sa njime može razgovarati i objasniti mu sam čin sunećenja.

Za dodatna pitanja, informacije i zakazivanje termina možete nas kontaktirati na brojeve telefona: + 387 37 229 780 ili +387 63 991 770 (Viber i Whatsapp)

Svaki radni dan od 07 do 15 sati!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH